En bok för allas vänners Läsfrämjarpris 2013 till Thomas Halling och Gun Ekroth

En bok för allas vänners Läsfrämjarpris går i år till radiojournalisten och redaktören Gun Ekroth och författaren Thomas Halling. En bok för alla gratulerar!

Presentation av pristagarna:

GUN EKROTH
Gun Ekroth är en av En bok för allas flitigaste läsfrämjare. Hennes verktyg och specialitet är novellen och hennes publik är både lyssnarna och läsarna. Hennes samarbete med En bok för alla inleddes år 2000 med antologin ”Humoreller” – ett nyskapat ord för noveller med humor. Dessa sändes också i radions lyssnarsuccé Novellen på P1. Med åren har detta samarbete lett till sju likaledes mycket uppskattade antologier. Den senaste kom 2012 och har titeln ”Fler nobeller”, dvs. noveller av Nobelpristagare.
Gun Ekroth var radioproducent för Sveriges Radio 1970 till 2009 och ansvarig producent för bl.a. Novellen i P 1 och har producerat radioteater och program som Sommar i P 1 och Vinter i P 1. Hon var med om att starta Sveriges Radios invandrarredaktion och hon har även skrivit läroböcker i svenska som främmande språk, bl.a. ”Svenska för er inom sjukvården”. 1988 gav hon ut ”Livstecken”, en antologi med invandrad poesi och prosa, och hon var den första som fick ta emot Invandrarnas publicistpris.
Gun Ekroth har tidigare belönats av såväl Svenska Akademien som Samfundet de nio och Författarfonden för sitt radioarbete som förmedlare mellan litteraturen och lyssnarna. Hon jobbar nu vidare som frilansande föreläsare och fortsätter att locka nya läsare till upplevelser i böckernas värld. Det är med beundran och tacksamhet för hennes insatser som En bok för allas vänner tilldelar henne Årets Läsfrämjarpris

THOMAS HALLING
När man hör författaren Thomas Halling berätta om sina böcker förstår man att han har ett förflutet som lärare. Han har en fantasisk förmåga att snabbt fånga sina åhörares uppmärksamhet. Denna hans talang har gjort honom mycket uppskattad som bokpratare och föreläsare på skolor och bibliotek över hela Sverige.
Thomas, som är född i Helsingborg 1962 men sedan 1980-talet bosatt i Stockholm, var alltså mellanstadielärare de första 15 åren av sitt yrkesliv. Sedan år 2000 är han författare på heltid, men han debuterade redan under åren som lärare. Den första boken var bilderboken Tass, tass, tass, smyg, smyg, smyg som kom 1995 (på En bok för alla 2005. Den finns fortfarande att köpa och är en av våra mest populära bilderböcker). Thomas skriver både bilderböcker där han samarbetar med olika tecknare och kapitelböcker för lite äldre barn.
Genom sina böcker och sitt flitiga resande till skolor och bibliotek runt om i landet har Thomas Halling blivit en älskad författare som uppskattas mycket av både barn, föräldrar och lärare i hela Sverige. Han är en mycket värdig mottagare av En bok för allas Vänners Läsfrämjarpris 2013.

Gun Ekroth gav förra året ut Fler Nobeller och Thomas Halling utkom med bilderboken Mot spökslottet.