Böcker som ingång till historien

Att läsa skönlitterärt är ett klassiskt grepp för att levandegöra historien. Hos oss hittar du många böcker med historiskt tema, flera av dem med fördjupande efterord och författarporträtt.

Köper du mer än 20 böcker får du alltid 20% rabatt, och köper du mer än 100 ex blir rabatten hela 30%. Perfekt för att fylla på förråden med klassuppsättningar!

Info om hur du beställer hittar du HÄR

Läs lite mer om några av våra historiska böcker nedan, klicka på titeln för mer information.

Pestens tid

 

Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm

Året är 1350. Pesten har drabbat landet. 14-åriga Ylva är den enda i sin familj som överlever. Hon flyr upp mot fäbodarna och träffar Mikael. Tillsammans försöker de överleva på vad naturen kan ge. Månskensvargen nominerades till Augustpriset 2009. Boken är försedd med en faktadel, ordförklaringar och en utförlig författarpresentation.

Vikingar

    

Kungadottern av Elisabeth Östnäs

Turids värld är en hård vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda alla krafter hon har för att överleva – även sådana krafter som hon ännu inte fullt ut har lärt sig att bemästra…

Kungadotterna är den första delen i Elisabeth Östnäs läsar- och kritikerrosade trilogi Sagan om Turid, boken vann år 2016 Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur.

Drakskeppet & Det gyllne svärdet av Maj Bylock 

Del ett och två i serien om Petite som blir bortrövad av vikingar och tvingas följa med till Norden. Där blir hon såld som träl, men vad händer sedan? Ska hon bli fri? Ska hon någonsin få träffa sin egen familj igen?

Utvandrarna

Den långa resan till Amerika av Joan Sandin 

En lättläst och riktigt spännande bok illustrerad med fina färgbilder, ritade av författaren själv. Joan Sandin är barnbarn till utvandrare från Sverige och hon har läst dagböcker, brev och andra historiska dokument inför boken. Boken innehåller en kort historisk bakgrund till utvandringen.

Andra världskriget

     

Aldrig mera krig Emma av Magda Eggens

Magda Eggens  föddes 1924 i Kisvárda i Ungern. Hon och hennes syster Eva överlevde förintelselägret Auschwitz under andra världskriget medan resten av hennes familj dödades. Eggens har skrivit flera böcker om förintelsen och håller föreläsningar i ämnet.

Sofia Z-4515 av Gunilla Lundgren och Sofia Taikon

Sofia Taikon vara bara ett barn när hon fördes till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau. Fångnumret tatuerades på hennes vänstra arm: Z-4515. Fjorton år gammal kom Sofia till Sverige med de vita bussarna. Förföljelsen och mördandet av romerna under andra världskriget är en grym och sällan uppmärksammad historia. Amanda Eriksson har illustrerat Sofias berättelse och boken är en blandning av texter, tecknade serier och bilder.

Jag var där – berättelser i tredje rikets skugga av Gudrun Pausewang

I det Tyskland som styrdes av Adolf Hitler växte en hel generation barn och ungdomar upp. De gick i skolan och fick lära sig om den tyska rasens överlägsenhet, de var med i ungdomsföreningar där de fick dela ut medaljer till kvinnor som förr många barn åt Führern och de blev av med klasskamrater som fraktades till koncentrationsläger. De var där.

Prisbelönta Gudrun Pausewang ger röst åt många av sina jämnåriga i tjugo berättelser som helt bygger på egna minnen och intervjuer.